Sva prava zadržana od strane AkvarioLAND-a 2010-2013
Anubias nana
Microsorum pteropus 'windelow'
Izgled proizvedene biljke!
Izgled biljke u akvarijumu!
Anubias nana
info.

Morfologija: Ova biljka je vrsta paprati sa listovima koji su na vrhu izreckani, izražene nervature. Listovi su otporni na napade ribica. Njena visina dostiže maximalno 10-20cm, a grananje u širinu ide od  12-18cm.
Osvetljenje: Tolerantna vrsta biljke po pitanju svetla, može da raste i pod osvetljenjem slabijeg i jačeg intenziteta.
Gajenje:  Spada u red nezahtevnih biljaka, laka je za gajenje, nije neophodno prihranjivanje i CO2, mada se uvek preporučuje radi boljeg napredovanja biljke. Sadi se kao vrste iz roda Anubias, tako što se veže za  panj ili kamen sa koncem, vremenom konac istrune, a za to vreme se korenje prihvatilo za površinu na koju smo je vezali. Ne preporučuje se sadnja u podlogu, jer rizom može da istruli ako nije ostavljen slobodan iznad.
Razmnožavanje: Biljka se razmnožava jednostavnim deljenjem, tako što se odseče  deo matične biljke koji sadrži  rizom i nekoliko listića. Odsečeni deo predstavlja novu mladu biljku koju sadimo na željeno mesto. Može se razmnožavati  tako što će na starijim razvijenijim listovima da se formiraju mlade biljke, kada ovi novi pelceri puste korenčiće mogu da se odvoje od matične biljke i zasade zasebno. Spororastuća je vrsta.
Mesto u akvarijumu: Najčešće se sadi – vezuje na panj ili kamen u srednjem delu akvarijuma, ali se takođe može naći i u senci visokih biljaka zadnjeg plana.

Sledeća biljka
Prethodna biljka